Vad kan man få för att skrota bilen?

Ersättningen för att skrota en bil kan variera beroende på flera faktorer, inklusive bilens skick, efterfrågan på begagnade delar, och var i landet skrotningen sker. Generellt sett kan du förvänta dig ett par olika scenarier när det gäller ekonomisk ersättning eller andra förmåner:

Minimal till ingen ersättning

I många fall erbjuder många bilskrotar minimal till ingen ersättning för att ta emot en bil för skrotning. Detta beror på kostnaderna för att hantera och återvinna bilen, särskilt om bilen saknar återanvändbara delar eller om det finns en överflöd av liknande modeller redan tillgängliga för delar.

Ersättning varierar stort i olika delar av Sverige

Ersättningen för en skrotbil kan skilja sig åt beroende på var i Sverige du bor. Det finns några faktorer som kan spela in:

Efterfrågan på begagnade bildelar: I södra Sverige är det oftast en större efterfrågan på begagnade bildelar än i norra Sverige. Detta beror på att det finns fler bilägare i södra Sverige, och att det därmed också finns fler bilar som skrotas.

Transportkostnader: En bilskrot i norra Sverige har oftast betydligt högre transportkostnader än en bilskrot i Göteborg till exempel. Detta beror på att det är längre avstånd att transportera bilarna till en fragmenteringsanläggning.

Konkurrensen: Det kan finnas fler skrotar i södra Sverige än i norra Sverige. Detta kan leda till en hårdare konkurrens, vilket kan pressa upp priserna.

Generellt sett får du alltid pengar för att skrota bilen i Göteborg, om bilen är komplett med original-katalysator kan man få 3 000 kr. Skillnaden med övriga Sverige är stor. Det kan därför vara lönsamt att jämföra erbjudanden från olika bilskrotar, oavsett var du bor.

Ersättning för värdefulla delar

Om din bil innehåller värdefulla delar som fortfarande är i gott skick, kan du potentiellt få en högre ersättning. Detta inkluderar delar som motorer, växellådor, katalysatorer och elektroniska komponenter. Marknadsvärdet för dessa delar kan påverka hur mycket skrotplatsen är villig att betala.

Skrotningspremie 2024 i Sverige

Den nya skrotningspremien 2024 är en tillfällig satsning från regeringen för att påskynda utfasningen av äldre fossilbilar och stimulera försäljningen av elbilar.

För att vara berättigad till skrotningspremien måste du:

  • Skrota en bensin- eller dieselbil som är äldre än 10 år och som uppfyller vissa utsläppskrav.
  • Köpa eller leasa en ny elbil.
  • Bilen du skrotar och den nya elbilen måste vara registrerade på samma person.

Premien är på 7 000 kronor och betalas ut av Naturvårdsverket. Du kan ansöka om premien via Naturvårdsverkets webbplats.

Skrotningspremien gäller under 2024 och 2025 eller tills pengarna tar slut. Det finns totalt 500 miljoner kronor avsatta för premien.

Här är en kort sammanfattning av hur den nya skrotningspremien fungerar:

  • Skrota en gammal bensin- eller dieselbil.
  • Köp eller leasa en ny elbil.
  • Få 7 000 kronor i premie från Naturvårdsverket.

Kostnadsfri avhämtning

Många bilskrotar erbjuder kostnadsfri avhämtning av din bil som en form av ersättning, vilket kan vara särskilt fördelaktigt om bilen inte är körbar. Även om du inte får någon direkt betalning, sparar du på kostnaderna och besväret med att transportera bilen till skrotplatsen.

Papper och certifikat

Som en del av skrotprocessen bör du erhålla ett intyg eller bevis på att bilen har skrotats. Även om detta inte är en monetär ersättning, är det viktigt för att avregistrera bilen officiellt och undvika framtida ansvar.

Tips för att maximera ersättningen

  • Jämför offerter: Kontakta flera skrotplatser för att jämföra eventuella ersättningar.
  • Sälj delar separat: Om du har möjlighet, överväg att sälja värdefulla delar separat innan du skrotar bilen.
  • Förhandla: Baserat på bilens skick och värdefulla delar, försök att förhandla om ersättningen med skrotplatsen.

Sammanfattningsvis varierar ersättningen för att skrota en bil, och i många fall bör du inte förvänta dig en stor summa pengar. Istället bör fokus ligga på att miljömässigt och juridiskt korrekt avlägsna bilen från vägarna och, om möjligt, minimera kostnader eller dra nytta av gratis tjänster som erbjuds av skrotplatsen.

Andra inlägg